Smrznuto rame u odnosu na zdravo rame. Adhezivni kapsulitis.
Smrznuto rame je adhezivni kapsulitis. Fizioterapija i lijecenje smrznutog ramena.

​​Dijagnoza
Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, fizikalnog pregleda, gdje se uočava ograničena pokretljivost, jak bol pri pokretima u ramenu. Utvrđuje se da li problem uzrokuje promjene na mišiću (na kojem), tetivi ili ligamentu. Radi se RTG snimak.

Klinička slika
Javlja se bol koji može da traje od nekoliko mjeseci, da se postepeno povećava do porpune ukočenosti ramena. Obično primijete da su im pokreti bolni i veoma otežani i da se to pogoršava iz dana u dan. 
Bol  se javlja u toku noći, pacijenti ne mogu da spavaju na povrijedjenu stranu. Postepeno slabe mišići ramena. Najteže je odmicanje ruke od tijela, spoljašnja i unutrašnja rotacija, podizanje ruke iznad visine ramena je obično nemoguće . Bol može
trajati mjesecima.Adhezivni kapsulitis (smrznuto rame)

Vjezbe za rameni pojas. Lijecenje ramena.

Terapija
Fiziterapije je prvo usmjerena na zamirivanje bol što se postiže elektroterapijom (magnetoterapija, ultrazvučna masaža,bioptron lampa,tekar). Kada se bol smanji u terapiju se uvodi i masaža koja ima za cilj poboljšavanje cirkulacije,opuštanje mišića, razbijanje kalcifikata. Zatim se počinje sa laganom kineziterapijom (pasivni pokreti u ramenu), mobilizacija zgloba ramena, pa sa aktivnim pokretima koje pacijent radi svakodnevno kuci. 
Proces rehabilitacije adhezivnog kapsulitisa zna da traje jako dugo i do 2,3 mjeseca.

Uzroci
Tačan uzrok jos uvijek nije poznat. Statistika pokazuje da češće oboljevaju žene. Njačešće se javlja pri ponavljanim pokreti, nezgodnim pokretima (pri podizanju i nošenju tereta), degenerativnim promjenama ramena koje izazivaju promjene na zglobnoj kapsuli, kod hemipareza ili hemiplegija nakon moždanog udara, nakon duže imobilizacije usled povrede ili preloma podlaktice ili nadlaktice. 

Opis
Smrznuto rame ili adhenzivni kapsulitis je stanje koje se karakteriše bolom I ograničenim pokretima u ramenu. Bol uzrokuje ograničene pokrete što dovodi do slabljenja mišića i smanjene funkcije ramena . Dolazi do skraćivanja fibrozne zglobne kapusle ramena koja se smanjuje i postaje neelastična, dolazi do stvaranja izraslina na zglobnoj kapsuli, kalcifikata na tetivama zbog čega pokreti postaju bolniji i ograničeni.  

​​​Anatomija ramena
Rame čine tri kosti: lopatica (scapula), ključna kost (clavicula) i nadlaktica (humerus). U sastav ramena ulazi pet zglobova: sternoklavikularni, akromioklavikularni, subakromijalni, skapulotorakalni i glenohumeralni zglob. Glatka sinovijalna membrana čini kapsulu zgloba. Zglobnu kapsulu pojačavaju korakohumeralni i glenohumeralni ligamenti.
Stabilizatori ramenog zbloba su aktivni i pasivni. Aktivni stabilizatori su  mišići, a pasivni stabilizatori su tkivne struktur čašična usna(labrum glenoidale), zglobna kapsula, glenohumeralni ligament, korakohumeralni ligament i tetiva mišića subskapularisa.​
​​