UZROCI


Najčešći uzrok cervikogene vrtoglavice je nepravilan položaj glave u odnosu na tijelo. U tom položaju dolazi do nepravilnog raspoređivanja pritiska na pršljenovima i diskovima, postepenog grčenja mišića, te iritacije perifernog i centralnog nervnog sistema što rezultira osjećajem nestabilnosti.

DIJAGNOZA

S obzirom da ne postoji ni jedan test koji 100% potvrđuje da je vrtoglavica cervikogenog karaktera, anamneza je od ključnog značaja, a onda i proces eliminacije diferencijalnih dijagnoza putem ortopedskih i neuroloških testova, a po potrebi i ostalih dijagnostičkih metoda.


TERAPIJA

Kod cervikogenih vrtoglavica najprije treba opustiti vratne mišiće. Radi se fizikalna terapija u okviru koje se rade vježbe za vratni dio kičme, pravilno držanje tijela, vježbe ravnoteže. Vratiti vratne pršljenove u svoj fiziološki položaj što se najbolje postiže kiropraktičkom manipulacijom.


Cervikogena vrtoglavica se uspješno liječi za kraći vremenski period ali nekada fizičko stanje i opšte zdravstveno stanje pacijenta utiču na vrijeme oporavka. 

Veoma je važno nakon oporavka objasniti pacijentima da glavu drže u neutralnoj poziciji, da redovno rade vježbe za istezanje i jačanje vrata.

Namjestanje vratne kicme. Dr Savo Radunovic kiroprakticar jedini doktor kiropraktike u Crnoj gori.

CERVIKOGENI VERTIGO (VRTOGLAVICA)

Cervikogena vrtoglavica (vrtoglavica koja potice iz vrata), jedan je od najčešćih oblika vrtoglavice koji se javljaju kod ljudi. Njihov intenzitet je nakad toliko jak, da ponekad pacijent ne može da ustane iz kreveta, a nekada isto tako može biti veoma blag u vidu osjećaja zanošenja u stranu ili povremenog osjećaja propadanja.

Ova vrtoglavica se češće javlja pri pomjeranju ili okretanju glave nakon dužeg mirovanja. Osim vrtoglavica javlja se poremećaj ravnoteže koji se takođe pogoršava pri pomjeranju glave. Od ostalih simptoma javlja se glavobolja, bol u vratu, mučnina, povraćanje, gubitak ravnoteže pri sjedenju ili stajanju, zujanje u ušima, kratkotrajni gubitak vida. 

​​Svi ovi simptomi mogu biti konstantni, mogu da se javljaju povremeno, mogu da se javljaju naglo bez ikakvih znakova upozorenja što u nekim situacijama može dovesti do pada pacijenta,

a samim tim usloviti povredu pacijenta. Trajanje ovih simptoma može biti nekoliko minuta a mogu trajati i nekoliko sati.

Cervikogeni vertigo ili vrtoglavica koja potice iz vrata.

Subluksacija pršljenova u vratnoj kičmi takođe igra ogromnu ulogu kod ovog problema.  Ovakav problem imaju osobe koje dugo sjede za računarom, stomatolozi, frizeri, osobe koje dožive saobraćajnu nesreću, povredu vratnog dijela kičme.


SIMPTOMI
​Ljudi sa cervikogenim vrtoglavicama opisuju njihovo stanje kao izmicanje stvari oko sebe, osjećaj propadanja i osjećaj nestabilnosti u jednu ili obije strane.