JONTOFOREZA ZA HIPERHIDROZU - POJAČANO ZNOJENJE

Tretman se sastoji od stavljanja ruku i/ili stopala u dvije plitke posude napunjene sa vodom sa česme.  Tretman traje 10-20 minuta. Obično je potrebno 10 tretmana, koji se rade u bloku. Nema neželjenih efekata. Preporučuju se povremeni blokovi terapija radi dugoročnog održavanja. 

Hiperhidroza je prekomjerno lučenje znoja, u količinama većim od potrebe da se organizam rashladi. Javlja se u lokalizovanom obliku, na dlanovima, stopalu i ispod pazuha, ili generalizovano kada je zahvaćeno cijelo tijelo. 

Znojenje ruku, jonoforeza i lijecenje

Postoje dva oblika hiperhidroze: 
Idiopatska koja je ujedno primarna-gdje je uzrok nepoznat, i ne postoji nikakvo medicinsko stanje. Kod ovog oblika pojacano znojenje se javlja na dlanovima, tabanima ili u pazušnim jamama, koje je stalno prisutno, a naročito u trenutcima stresa ili uzbuđenosti. 
Sekundarna hiperhidroza - koja se javlja kod infekcija, povreda kičmene moždine ili sistemskog oboljenja vezivnog tkiva. 

Liječenje:
Jontoforeza je jednostavna metoda liječenja, koja se koristi decenijama. Dobro se podnosi, nije invazivan tretman. Riječ je o uređaju koji generiše jednosmjernu struju. Postoji više studija koje dokazuju da jontoforeza pomaže kod hiperhidroze. Pretpostavka je da električna struja remeti normalno kretanje znoja duž izvodnih kanala znojnih žlijezda mijenjajući jonski gradijent. Jontoforezom se liječi samo primarni oblik hiperhidroze.  

Znojenje ruku, lijek za znojenje

Klinička slika: 
Osnovni simptom ovog stanja je prekomjerno znojenje, koje je kod primarne hiperhidroze lokalizovano na dlanovima, stopalima i u predjelu pazuha. Simptomi obično počinju u djetinjstvu ili adolescenciji i često se temelje na genetici. Intenzitet simptoma varira od osobe do osobe. 
Za razliku od primarne hiperhidroze kod sekudnardne se znojenje  javlja na većim površinama tijela, i može se javiti tokom spavanja. Simptomi se javljaju kod odraslih ljudi, usled promjene nekog lijeka ili pojave drugog zdravstvenog problema.