Ruptura (puknuće) mišića, je povreda koja se veoma često srijeće kod sportista. Nastaje pod uticajem jake kontrakcije mišića protiv otpora i snažnim istrzanjem kontrahovanog mišića, a može nastati i pod dejstvom mehaničke sile kada dolazi do prekida kontinuiteta mišića. Ruptura misica može biti parcijalna koja se odlikuje djelimičnim pucanjem mišićnih vlakana, ili potpuna kada dolazi do potpunog kidanja mišićnih vlakana.

Uzrok:
Ruptura može nastati pri direktnim udarcima u mišić, naglim promjenama pravca trčanja, naglim šprintevima ili naglim kočenjima nakon trčanja, pri naglim pokretima. Takođe se javljaju i kod nezagrijanih mišića, kada se ne radi adekvatno istezanje mišića ili ako postoji preforsiranost mišića. 

Prevencija:
Kao prevencija pucanja mišića, savjetuje se adekvatno zagrijavanje prije i posle treninga, istezanje mišića, pravilno jačanje mišića, dovoljan unos vode. 

Simptomi:
Glavni simptom koji se opisuje pri rupturi mišića je jak, oštar bol koji se javi u trenutku rupture. Na palpaciju se takođe javlja jak bol kao i pri kontrakciji povrijeđenog mišića. Osim bola javlja se otok koji može biti velik i tvrd, povećana lokalna temperatura, javlja se krvarenje koje se karakteriše pojavom modrica na mjestu povrede. Nekada može doći i do stvaranja hematoma.  Na palpaciju se osjeća praznina(rupa) na mjestu rupture. 
Snaga mišića je oslabljena, pokreti su praćeni bolom, dolazi do atrofije mišića.

Dijagnoza
Dijagnoza se postavlja kada se uzme detaljna anamneza o samoj povredi, mehanizmu povrede, kao i na osnovu fizikalnog pregleda gdje se palpacijom osjeti praznina, rupa na mjestu gdje je došlo do rupture.Osim pregleda može se raditi i ultrazvuk kako bi se potvrdila dijagnoza. 

Liječenje:
Preporučuje se odmah nakon povrede korištenje leda,

mirovanje, uzimanje ljekova za razređivanje krvi. Kasnije se radi i kombinovana fizikalna terapija u cilju sprečavanja nastanka hematoma, a kasnije  i kineziterapija da bi se ojačao mišić. 

RUPTURA MIŠIĆA