PROGNOZA
Lateralni epikontilitis može da traje od nekoliko nedelja do nekoliko godina. Što se prije započne sa liječenjem, prognoza je bolja i izlječenje je brže. Lateralni epikondilitis koji je prisutan dugo vremena je prilično težak za liječenje. Ovo stanje ima tendenciju da traje izuzetno dugo. Neki slučajevi imaju i reumatoidnu podlogu pa se teniski lakat zna i ponavljati. 

UZROK:
Nekada se može javiti usled slabosti mišića ruke, dugotrajnog ili nepravilnog vježbanja, povrede ili udarca u predjelu lakta, repetativnih povreda, nepravilno korištenje alata i sl. Uobičajena je povreda tenisera i odbojkaša, mada može jednako da se javi i kod svih ostalih.

TENISKI LAKAT

SIMPTOMI:
Karakterističan je bol u predjelu spoljašnje strane lakta (lateralnog epikondila). Određeni pokreti podlaktice mogu da povećavaju bol. U nekim slučajevima bol može da se širi duž cijele podlaktice. Pri pritisku na bolno mjesto, dolazi do agrevacije bola. Bol obično započinje postepeno a onda se pojačava, naročito nakon neke fizičke aktivnosti. Bol se povećava pri pokušaju ispružanja ruke. Osim bola, može se javiti otok u predjelu lateralnog epikondila kao i povišena lokalna temperatura. U težim slučajevima može doći i do kontrakture u zglobu lakta.

Teniski lakat poznat je i pod nazivom lateralni epikondilitis. Pretstavlja upalu pripoja tetiva ekstenzora šake i prstiju na spoljašnji (lateralni) epikondil humerusa. Tetiva mišića extensor carpi radialis brevisa je u najvećem broju slučajeva uzrok ovog problema. 

TERAPIJA:
Prestanak fizičkih aktivnosti koje negativno utiču na ovo stanje je prvi korak. U zavisnosti od stepena povrede, terapija varira od imobilizacije do specifičnog vida terapije koji se individualno određuje za svakog pacijenta. U našem centru, pored standarnih terapija, imamo privilegiju korištenja jedinstvenih koktela krema koje umiruju upalni proces i dubinski ishranjuju tkivo, čime značajno povećavamo kvalitet liječenja. Pored koktela, ističe se i korištenje svjetski poznate Graston tehnike, koja trenutno jedan od najnaprednijih vidova tretmana mekog tkiva.  

DIJAGNOZA:
Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, fizikalnog pregleda i serije ortopedskih testova. Pomoću različitih kliničkih testova odbacuje se mogućnost nekog drugog problema.